De terugverdientijd van uw zonnepanelen is afhankelijk van de elektriciteitstarieven. Dit maakt het meer dan een interessant weetje. Door te kijken naar de gemiddelde kosten van de elektriciteit die u opwekt, kunt u een beter beeld krijgen van de voordelen die uw installatie biedt.

De interesse in zonnepanelen hangt grotendeels af van de evolutie van de elektriciteitsprijs. Hoe hoger de prijs, hoe meer geld u bespaart door minder elektriciteit van het net te halen en hoe meer geld u verdient door overtollige zonnestroom terug te leveren aan het net.

De elektriciteitsprijzen zijn nog steeds hoger dan voor de energiecrisis, maar lijken nu enigszins stabiel te blijven. Volgens gegevens van de Vlaamse energieregulator VREG bedraagt de elektriciteitsprijs momenteel ongeveer 40 eurocent per kWh, terwijl dit begin 2021 nog 25 cent was. Een jaar geleden was de prijs gemiddeld 62 cent, maar in september 2022 piekte deze prijs tot 93 cent.

Parallel aan de afnameprijzen zijn ook de tarieven voor het terugleveren van elektriciteit aan het net geëvolueerd. In een normale markt zijn de vergoedingen voor teruglevering slechts een fractie van de prijs die u betaalt voor het afnemen van elektriciteit.

In het voorjaar van 2021 bedroeg de gemiddelde vergoeding voor teruglevering 4 eurocent per kWh, terwijl u destijds gemiddeld 26 cent betaalde voor elektriciteit van het net. U betaalde dus 6,5 keer meer voor elektriciteit dan u kreeg voor de elektriciteit die u terugleverde. In september 2022 was de gemiddelde vergoeding voor teruglevering 51 cent, terwijl u gemiddeld 93 cent betaalde voor elektriciteit van het net. U betaalde dus bijna twee keer zoveel voor elektriciteit dan u ontving voor de elektriciteit die u terugleverde.

Deze evolutie heeft een eenvoudige verklaring. De prijs bij afname bestaat niet alleen uit de kosten van elektriciteit, maar ook uit heffingen, belastingen en distributie- en transportkosten. Bij het terugleveren van elektriciteit worden alleen de kosten van elektriciteit in rekening gebracht. Tijdens de energiecrisis steeg de prijs van elektriciteit aanzienlijk, terwijl de distributie- en transportkosten relatief stabiel bleven. Dit resulteerde in een kleiner verschil tussen de prijs van afname en teruglevering.

Terugverdientijd

Veel installateurs en de media berekenen regelmatig hoe lang het duurt voordat een investering in zonnepanelen is terugverdiend. Het verkorten van deze terugverdientijd was een argument voor de Vlaamse regering om subsidies voor zonnepanelen in te voeren.

Het is duidelijk dat de terugverdientijd korter wordt als de tarieven voor afname en teruglevering stijgen. Voor de energiecrisis was de berekening meestal 7 tot 8 jaar. Tijdens de piek van de prijzen werd gesproken over een terugverdientijd van 2,5 jaar.

Maar uiteindelijk is de terugverdientijd slechts een momentopname gebaseerd op veranderende tarieven.

Helio+ ontwikkelde een simulatiemodel om — met gebruik van de correcte parameters — uw terugverdientijd te berekenen.

Verwante artikelen

  • De wetgeving blijft tot op vandaag onveranderd: installatie van een digitale elektriciteitsmeter is verplicht voor elke (nieuwe) installatie, vanaf 1 januari 2021. De bestuurlijke scherpte van Aankondigingspolitiek De recente oproep van de Vlaamse energieminister Zuhal Demir voor een nieuwe kosten-batenanalyse van de digitale meter, belicht een cruciaal aspect van het Vlaamse bestuur: aankondigingspolitiek. Deze [...]

  • Het afgelopen jaar was een recordjaar voor zonne-energie in Vlaanderen, met maar liefst 1.047,47 megawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd, volgens het toonaangevende Solar Magazine op basis van cijfers van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Dit vertegenwoordigt een significante groei ten opzichte van voorgaande jaren, en is een duidelijke indicatie van de groeiende acceptatie en [...]

  • Goed nieuws voor eigenaars van grootschalige productie-installaties! Fluvius heeft onlangs aangekondigd dat ze de grens voor dergelijke installaties verhoogt van 10 naar 25 kVA. Dit betekent dat installaties tot 25 kVA niet langer een netstudie hoeven aan te vragen. Deze beslissing zal het proces voor installatie-eigenaars aanzienlijk vereenvoudigen en versnellen. Het is belangrijk om [...]

  • Om de prestaties van uw zonnepanelen nauwkeurig te beoordelen, is het cruciaal om de hoeveelheid zonnestraling die ze ontvangen in overweging te nemen. De zonnestraling verwijst naar de hoeveelheid zonne-energie die een bepaald oppervlak bereikt. Als internationale standaard wordt aangenomen dat bij 'volle zon' een vermogen van 1.000 Watt per vierkante meter op het aardoppervlak [...]