Steeds meer mensen maken gebruik van thuisbatterijen om energie op te slaan die ze zelf opwekken met zonnepanelen. Maar wat als je deze batterij ook zou kunnen gebruiken om je auto op te laden? In dit artikel bekijken we of het mogelijk is om je elektrische auto op te laden met een thuisbatterij en wat de voor- en nadelen zijn.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat het wel mogelijk is om je auto op te laden met een thuisbatterij. Hiervoor heb je een omvormer nodig die de wisselstroom van de batterij omzet in gelijkstroom waarmee je auto kan worden opgeladen. Zo kun je met een thuisbatterij bijvoorbeeld ‘s nachts je auto opladen, wanneer de zonnepanelen geen energie produceren.

Er zijn echter een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Zo heeft niet elke thuisbatterij voldoende capaciteit om een auto op te laden. Afhankelijk van het type auto en de grootte van de batterij, heb je misschien een batterij nodig met een hogere capaciteit dan wat je nodig hebt om je huis in de avonduren te voorzien van stroom. Zorg er daarom voor dat je een batterij kiest die voldoende capaciteit heeft, of overweeg om een tweede batterij aan te schaffen die speciaal is ontworpen voor het opladen van je auto.

Een ander punt om rekening mee te houden is de snelheid waarmee je auto wordt opgeladen. Dit hangt af van de capaciteit van de thuisbatterij, maar ook van het laadvermogen van je auto. In de meeste gevallen kan het enkele uren duren voordat je auto volledig is opgeladen. Houd hier rekening mee bij het plannen van je ritten, vooral als je van plan bent om lange afstanden af te leggen.

Ten slotte is het belangrijk om de kosten van een bijkomende thuisbatterij, puur voor het laden van je wagen, en een omvormer niet uit het oog te verliezen. Hoewel de prijzen de afgelopen jaren zijn gedaald, zijn deze systemen nog steeds behoorlijk duur.

Het is zeker mogelijk om je auto op te laden met een thuisbatterij en een omvormer. Dit biedt voordelen zoals flexibiliteit in het opladen van je auto en met zelfopgewekte energie. Er zijn echter ook aandachtspunten waarmee je rekening moet houden, zoals de capaciteit van de batterij en de laadsnelheid van de auto.

Heb je al een thuisbatterij en wil je deze gebruiken om je auto op te laden, dan doe je er goed aan ons te contacteren om te kijken of dit in jouw situatie haalbaar en rendabel is.

Verwante artikelen

  • Installateurs in Vlaanderen zijn vanaf nu verplicht om de installatie van thuisbatterijen te melden bij netbeheerder Fluvius. Dit besluit is genomen door Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. Voorheen was er in Vlaanderen een subsidie beschikbaar voor consumenten die een thuisbatterij aanschaften. Om in aanmerking te komen voor deze subsidie moest de thuisbatterij, net als [...]

  • De wereld evolueert snel in de richting van elektrische voertuigen (EV) als de geprefereerde manier van transport. Het is niet langer een utopie maar een onvermijdelijke realiteit en de trend zal zich naar verwachting voortzetten. Daarom overwegen steeds meer mensen om over te stappen van traditionele brandstofauto's naar EV's. Een van de essentiële factoren [...]

  • Mobiliteit en duurzaamheid gaan hand in hand en hebben ook fiscale gevolgen. De wet van 25 november 2021 over de "Fiscale en sociale vergroening van de mobiliteit" zet in op duurzame mobiliteit. Dat betekent dat steeds meer werknemers elektrisch gaan rijden en opladen. We herinneren aan de fiscale regels voor elektrische wagens en focussen op [...]

  • Op zoek naar manieren om optimaal gebruik te maken van zelf opgewekte elektriciteit? Overweeg een thuisbatterij! Met een thuisbatterij kunt u het merendeel van de elektriciteit die u produceert met uw zonnepanelen direct gebruiken, waardoor u geld bespaart. Terwijl de meeste zonnestroom overdag wordt geproduceerd, is het gebruikelijke piekverbruik vaak in de avonduren. Een thuisbatterij [...]