Micro-omvormers zijn soms een betere keuze dankzij hun prestaties in schaduwrijke omstandigheden en eenvoudigere uitbreidbaarheid. Echter, er zijn ook enkele nadelen verbonden aan het gebruik van micro-omvormers die u in overweging moet nemen bij het plannen van uw zonne-installatie:

1. Hogere kosten: Micro-omvormers zijn doorgaans duurder dan traditionele string-omvormers, omdat er voor elk zonnepaneel een aparte micro-omvormer nodig is. Dit kan de initiële investering in uw zonnepaneelsysteem verhogen, hoewel de verbeterde prestaties en levensduur van micro-omvormers op de lange termijn kunnen opwegen tegen de hogere kosten.
2. Meer componenten: Aangezien er een micro-omvormer nodig is voor elk zonnepaneel, betekent dit dat er meer elektronische componenten op uw dak worden geïnstalleerd. Dit kan leiden tot een grotere kans op storingen of problemen, aangezien elk component een potentieel storingspunt is. Hoewel micro-omvormers doorgaans betrouwbaar zijn, is het belangrijk om te overwegen dat het vervangen van een defecte micro-omvormer meer tijd en moeite kan kosten dan het vervangen van een centrale string-omvormer.
3. Warmteontwikkeling: Micro-omvormers worden meestal onder of in de buurt van de zonnepanelen geïnstalleerd, wat betekent dat ze worden blootgesteld aan hogere temperaturen. Hoewel de meeste micro-omvormers zijn ontworpen om goed te werken bij hoge temperaturen, kan overmatige warmteontwikkeling de levensduur van de omvormers verkorten en hun efficiëntie verminderen.
4. Compatibiliteit: Micro-omvormers zijn niet altijd compatibel met alle soorten zonnepanelen, wat betekent dat u mogelijk beperkt bent in uw keuze van zonnepanelen als u besluit om micro-omvormers te gebruiken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw zonnepanelen en micro-omvormers compatibel zijn voordat u tot aankoop overgaat.
5. Minder geschikt voor grote installaties: Hoewel micro-omvormers uitstekend geschikt zijn voor kleine tot middelgrote residentiële zonne-installaties, zijn ze mogelijk minder kosteneffectief voor grotere commerciële of industriële projecten. In dergelijke gevallen kunnen string-omvormers of zelfs centrale omvormers een betere optie zijn.

Ondanks deze nadelen kunnen micro-omvormers nog steeds een goede keuze zijn voor veel zonne-installaties, afhankelijk van uw specifieke situatie en behoeften. Correcte analyse en advies is belangrijk, voordat u een beslissing neemt over welk systeem het beste bij u past.

Verwante artikelen

  • De wetgeving blijft tot op vandaag onveranderd: installatie van een digitale elektriciteitsmeter is verplicht voor elke (nieuwe) installatie, vanaf 1 januari 2021. De bestuurlijke scherpte van Aankondigingspolitiek De recente oproep van de Vlaamse energieminister Zuhal Demir voor een nieuwe kosten-batenanalyse van de digitale meter, belicht een cruciaal aspect van het Vlaamse bestuur: aankondigingspolitiek. Deze [...]

  • Het afgelopen jaar was een recordjaar voor zonne-energie in Vlaanderen, met maar liefst 1.047,47 megawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd, volgens het toonaangevende Solar Magazine op basis van cijfers van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Dit vertegenwoordigt een significante groei ten opzichte van voorgaande jaren, en is een duidelijke indicatie van de groeiende acceptatie en [...]

  • Goed nieuws voor eigenaars van grootschalige productie-installaties! Fluvius heeft onlangs aangekondigd dat ze de grens voor dergelijke installaties verhoogt van 10 naar 25 kVA. Dit betekent dat installaties tot 25 kVA niet langer een netstudie hoeven aan te vragen. Deze beslissing zal het proces voor installatie-eigenaars aanzienlijk vereenvoudigen en versnellen. Het is belangrijk om [...]

  • Om de prestaties van uw zonnepanelen nauwkeurig te beoordelen, is het cruciaal om de hoeveelheid zonnestraling die ze ontvangen in overweging te nemen. De zonnestraling verwijst naar de hoeveelheid zonne-energie die een bepaald oppervlak bereikt. Als internationale standaard wordt aangenomen dat bij 'volle zon' een vermogen van 1.000 Watt per vierkante meter op het aardoppervlak [...]