N-type zonnepanelen zijn een soort fotovoltaïsche zonnepanelen die gebruikmaken van n-type silicium als halfgeleidermateriaal. Het belangrijkste verschil tussen n-type en p-type zonnepanelen (de andere veelvoorkomende soort) zit in de manier waarop de elektrische lading wordt gecreëerd en getransporteerd binnen het zonnepaneel.

In n-type zonnepanelen wordt fosfor, een element met vijf valentie-elektronen, toegevoegd aan het silicium. Dit resulteert in een overschot aan negatieve ladingdragers (elektronen) in het materiaal. Wanneer zonlicht op het paneel valt, worden deze extra elektronen geactiveerd en ontstaat er een elektrische stroom.

Er zijn enkele voordelen van n-type zonnepanelen ten opzichte van p-type zonnepanelen:

  1. Hogere efficiëntie: N-type zonnepanelen hebben over het algemeen een hogere efficiëntie dan p-type zonnepanelen. Dit betekent dat ze meer zonne-energie kunnen omzetten in bruikbare elektriciteit per oppervlakte-eenheid.

  2. Betere prestaties bij hoge temperaturen: N-type zonnepanelen presteren beter bij hoge temperaturen in vergelijking met p-type zonnepanelen. Dit is vooral belangrijk in warme klimaten, waar zonnepanelen vaak te maken krijgen met hoge temperaturen.

  3. Lagere gevoeligheid voor licht-geïnduceerde degradatie (LID): N-type zonnepanelen zijn minder gevoelig voor LID, een fenomeen waarbij de prestaties van een zonnepaneel afnemen als gevolg van blootstelling aan zonlicht.

  4. Verminderde invloed van bepaalde onzuiverheden: N-type zonnepanelen zijn minder gevoelig voor de negatieve effecten van sommige onzuiverheden die tijdens het productieproces in het silicium kunnen worden geïntroduceerd.

Het “nadeel” van n-type zonnepanelen is dat ze iets duurder zijn dan p-type zonnepanelen, vanwege de hogere productiekosten en het gebruik van duurdere materialen. Echter, de hogere efficiëntie en betere prestaties leiden op termijn tot een grotere energieopbrengst, dus een betere investering.

Verwante artikelen

  • De wetgeving blijft tot op vandaag onveranderd: installatie van een digitale elektriciteitsmeter is verplicht voor elke (nieuwe) installatie, vanaf 1 januari 2021. De bestuurlijke scherpte van Aankondigingspolitiek De recente oproep van de Vlaamse energieminister Zuhal Demir voor een nieuwe kosten-batenanalyse van de digitale meter, belicht een cruciaal aspect van het Vlaamse bestuur: aankondigingspolitiek. Deze [...]

  • Het afgelopen jaar was een recordjaar voor zonne-energie in Vlaanderen, met maar liefst 1.047,47 megawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd, volgens het toonaangevende Solar Magazine op basis van cijfers van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Dit vertegenwoordigt een significante groei ten opzichte van voorgaande jaren, en is een duidelijke indicatie van de groeiende acceptatie en [...]

  • Goed nieuws voor eigenaars van grootschalige productie-installaties! Fluvius heeft onlangs aangekondigd dat ze de grens voor dergelijke installaties verhoogt van 10 naar 25 kVA. Dit betekent dat installaties tot 25 kVA niet langer een netstudie hoeven aan te vragen. Deze beslissing zal het proces voor installatie-eigenaars aanzienlijk vereenvoudigen en versnellen. Het is belangrijk om [...]

  • Om de prestaties van uw zonnepanelen nauwkeurig te beoordelen, is het cruciaal om de hoeveelheid zonnestraling die ze ontvangen in overweging te nemen. De zonnestraling verwijst naar de hoeveelheid zonne-energie die een bepaald oppervlak bereikt. Als internationale standaard wordt aangenomen dat bij 'volle zon' een vermogen van 1.000 Watt per vierkante meter op het aardoppervlak [...]